Alfabetul Financiar
Călin Adina, Redactor, Expert Contabil
în Articole Antreprenoriat, 08 Nov 2019
actualizat la 08 Nov 2019
Citind o carte foarte interesantă scrisă de Robert Kiyosaki mi-a atras atenția răspunsul la cateva întrebări referitoare la bani: “De unde să încep?” și “Cum să ajung la un echilibru financiar?”, raspunsul la aceste întrebări a fost același “Este necesară cunoașterea alfabetulului financiar”.
Dacă vrei să construiești o clădire precum Casa Poporului, primul lucru care trebuie făcut este de a săpa o groapă adâncă și o fundație solidă. Dacă vrem să construim o casă normală la marginea orașului, este suficient turnarea unui strat de beton de 80 cm. Majoritatea oamenilor dorind să se îmbogățească, încearcă să construiască Casa Poporului pe o fundație de 80 cm.
Prea multă lume se concentreaza exagerat de mult asupra banilor, neglijându-și cea mai importantă avere: educația lor. În relație cu banii, suntem dominați, de unde rezultă și un mare dezechilibru. Educația financiară rezolvă problemele. Banii fără o inteligență financiară sunt bani care se duc repede.
- Regula de Bază: Trebuie să distingem diferența dintre Active și Pasive. Este tot ce trebuie pentru a putea menține un echilibru financiar în viața noastră. Tot Robert Kiyosaki scrie că “Oamenii cu o cultură financiară adună active, ceilalți adună pasive despre care, ei spun ca sunt active” . Diferența dintre cele două categorii este că: ACTIVELE sunt cele care îți aduc bani în buzunar și nu sunt definite de cuvinte ci de cifre, iar PASIVELE sunt cele care îți scot banii din buzunar.
- Alte două noțiuni pe care trebuie să le știm: Cashflow și Bilanț.
Cashflow = este raportul dintre banii care intră și care ies într-o perioadă de timp (lună, an, zi) din buzunarul nostru. Este acea listă pe care o întocmim lunar, anual și pe care o împarțim în 2 coloane:
- În prima coloană trecem veniturile noastre lunare (salariu sau venituri obținute din alte activități);
- În coloana a doua trecem toate cheltuielile pe care le avem într-o luna.
Apoi folosind cele mai simple operații matematice, adunarea și scăderea, vom calcula totalul fiecărei coloane și raportul dintre acestea.
Ca un exemplu simplu: suma salariilor celor doi membri ai familiei reprezintă 6000 lei lunar, iar suma cheltuielilor aceleiași familii reprezintă suma de 5500 lei lunar. Declarația lor de venit va fi aceasta: 6000 – 5500 = 500 lei.
Este foarte simplu sa ne facem acest buget în fiecare lună. Exemplul acesta este un caz fericit deoarece după eliminarea cheltuielilor lunare, mai raman bani. Din păcate de multe ori rezultatul este negativ, și atunci concluzia este că, cheltuim mai mult decat producem. Eu nu sunt împotriva împrumuturilor, dimpotrivă le încurajez și chiar le recomand în cazul în care scopul lor este unul înțelept. Banii sunt usor de împrumutat, dar dacă nu sunt investiți într-un mod înțelept aceștia sunt mai greu de recuperat.
Oricine dă bani cu împrumut nu este adeptul riscurilor inutile ci al garanției că își va primi banii înapoi.
Bilantul reprezintă raportul dintre active și pasive.
O să facem o paralelă simplă pentru a înțelege cum funcționează activele și pasivele.
Ca exemplu: o casă devine un activ atunci când o închiriem pentru că produce un venit lunar fără a cheltui noi și este întreținută de un chiriaș; aceași casă devine un pasiv în momentul în care o achiziționăm deoarece în acest fel lista cheltuielilor noastre creste. Apar cheltuieli suplimentare legate de rata la credit, impozit pe proprietate. Dacă însă prin achiziția casei, rata lunară a creditului este mai mică decât chiria lunară platită anterior, atunci prin diferența economisită lunar și prin faptul că la finalul perioadei devii proprietarul imobilului, această operațiune îți aduce un plus în rândul activelor.
Automat o să vină întrebarea, dar ce introducem în rândul activelor, ce putem considera investiții care aduc bani in buzunar? Aici o să menționez câteva dar nu sunt limitative: afaceri care nu necesită prezență fizică, acțiuni, generează dividende; obligațiuni, fonduri mutuale, depozite, generează dobânzi; proprietăți imobiliare care generează venituri din chirii; drepturi de autor de pe urma proprietăților intelectuale și orice altă valoare care produce venit sau crește ca valoare și este oricând vandabil.
Asta este tot ce trebuie să știți și dacă vreți un echilibru financiar petreceți-vă viața achiziționand cât mai multe active!